Reumatologija se bavi upalnim bolestima koštano-zglobnog sustava. Reumatske bolesti, osim kostiju i zglobova, zahvaćaju i unutarnje organe kao što su pluća, bubrezi, koža, probavni sustav, mozak i oči. Rano otkrivanje upalnih reumatskih bolesti ključno je u njihovom liječenju.

KADA TREBATE PREGLED REUMATOLOGA ILI FIZIJATRA?

Svaka oteklina zglobova, crvenilo, zakočenost u zglobu koja se ne može povezati s traumom nužno nas upućuje na isključenje upalne reumatske bolesti. Reumatske bolesti imaju svoju nasljednu osnovu te se povezuju s određenim genima i glavnim sustavom tkivne kompatibilnosti (HLA- humani leukocitni antigeni).

Stres, bakterije, virusi, kao i pušenje mogu pokrenuti imunološki proces koji tada aktivira stanice koje napadaju zglobove, odnosno zglobne ovojnice, hrskavicu, tetiva i mišića (tzv. enteze) i krvne žile gotovo svih organa.

Ako imate oteklinu zglobova, kožne promjene, jutarnju zakočenost u šakama i križima, ako imate noćne bolove javite se reumatologu ili fizijatru

Ranim otkrivanjem i liječenjem postiže se remisija i kontrola upalne reumatske bolesti kao što su reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, reaktivni artritisi, vaskulitisi i druge upalne reumatološke bolesti.

LIJEČENJE: Nakon pregleda i uvida u vaše stanje liječnik reumatolog će ordinirati pretrage, te na osnovu pretraga preporučiti najbolju terapiju za vaše stanje.