ORTOPEDIJA

je specijalnost koja obuhvaća dijagnostiku te liječenje bolesti sustava za kretanje, prirođenih i stečenih deformacija sustava za kretanje.

KADA TREBATE PREGLED ORTOPEDA?

Pregled ortopeda potrebno je učiniti kod pojave boli u zglobovima, mišićima ili kostima koja može biti posljedica traumatskog oštećenja, degenerativnog ali i tumorskog procesa.

Drugi najčešći simptom je otok zgloba te ograničenje pokreta.

ortopedija
Cjenik
CJENIK ORTOPEDIJA
Specijalistički pregled ortopeda55€
Ortopedski pregled+UZV kukića40€
Intraartikularna blokada55€
Aplikacija viskosuplementa (Hyalubrix 60) u 1 koljeno270€
Aplikacija viskosuplementa (Hyalubrix 60) u 1 kuk  270€
Aplikacija viskosuplementa (Hyalubrix 60) u oba koljena450 €
Aplikacija viskosuplementa (Hyalubrix 60) u oba kuka505 €
Aplikacija viskosuplementa (Hymovis) u 1 koljeno 350 €
Aplikacija viskosuplementa (Hymovis) u 1 kuk  400 €

ŠTO OBUHVAĆA PREGLED ORTOPEDA:

Pregled ortopeda obuhvaća anamnezu, klinički pregled i određivanje načina liječenja.

Anamneza je detaljan razgovor u kojem pacijent opiše problem i sve pojedinosti vođen pitanjima liječnika.

Klinički pregled obuhvaća ispitivanje bolnog područja – bol na pritisak, raspon kretnji u zglobu, stanje pojedinih ligamenata i ostalih struktura u zglobu.

Često je potrebno je učiniti RTG snimke, ultrazvučni pregled, a ponekad i MR pregled kako bi se postavila točna dijagnoza.

Nakon postavljanja dijagnoze određuje se terapija, odnosno način liječenja.

Često se započne s konzervativnim liječenjem, koje uključuje provođenje ciljane fizikalne terapije i ostalih načina rehabilitacije.

U nekim slučajevima moguće je učiniti ambulantno liječenje injekcijama:

1-liječenje plazmom -PRP ( eng. Platelet Rich Plasma), plazma bogata trombocitima

2-podmazivanje zglobova hijaluronskom kiselinom

3-liječenje bolnih i upalnih stanja blokadama ( injekcija kortikosteroida i lokalnog anestetika) uzrokovanih osteoartitisom, reumatskim upalnim bolestima, burzitisom itd.

Ponekad je potrebno izvršiti operaciju kojom se rekonstruiraju ozlijeđene strukture ili ugrađuju različiti implantati koji vraćaju pokretljivost zgloba.

PRP

ACP/PRP terapija (plazma bogata trombocitima) trenutno predstavlja jedan od učinkovitih načina liječenja ozljeda koštano-zglobnog sustava u medicini. Ova revolucionarna metoda liječenja ubrzava cijeljenje i skraćuje vrijeme liječenja od ozljede. Svojim djelovanjem poboljšava cijeljenje mišića i povećava efektivnu snagu, a posebno ubrzava proces cijeljenja nakon operacije koštano-zglobnog sustava. Učinkovito djeluje kod ozljeda i oštećenja hrskavice, a posebno kod „nosivih“ zglobova.

Visokom koncentracijom trombocita u lijeku postiže se lokalno povišenje koncentracije nekoliko faktora rasta (od engl. PDGF, IGF, VEGF, TGF, FGF). Trombociti su jedan od najvažnijih čimbenika pri regeneraciji mekog i tvrdog tkiva, i proizvode upravo te navedene faktore rasta koji aktivno sudjeluju u staničnoj diferencijaciji, migraciji i proliferaciji. Osim toga, ti faktori rasta također induciraju endotelijalne stanice i fibroblaste koji potom potiču neo-vaskularizaciju i stvaranje novog izvanstaničnog matriksa.

Trombociti se odvajaju iz vlastite krvne plazme pacijenta posebnom tehnikom odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja i, prema tome, učinak se postiže upotrebom vlastite krvi, čime ovaj način liječenja predstavlja liječenje vlastitim stanicama bez drugih djelatnih tvari.

Učinci ACP/PRP terapije:

 • Uklanja bolove u zglobovima
 • Poboljšava cijeljenje tetiva i ligamenata
 • Uzrokuje stabilizaciju i regeneraciju zglobne hrskavice
 • Ubrzava urastanje tetive u koštani tunel (kod operacije križnih ligamenata)
 • Djelovanje ostvaruje preko nekoliko različitih faktora rasta
 • Značajno ubrzava vrijeme oporavka

ACP/PRP terapija odlično je rješenje za ubrzavanje procesa ozdravljenja zglobova i hrskavica, te smanjenje boli, i posve je prirodan način liječenja kojim se izbjegavaju invazivniji načini liječenja i podvrgavanje pacijenata većim operativnim zahvatima. PRP terapija, odnosno plazma bogata trombocitima omogućuje organizmu da se vlastitom krvlju i na prirodan način izliječi.

PRP terapija (plazma bogata trombocitima) koristi se kod:

 • Tendinopatije (degenerativne promjene tetiva) i tendinitisa (upalne promjene tetiva)
 • Djelomične ili potpune rupture ligamenata
 • Operacije ligamenata
 • Djelomične ili potpune rupture mišića
 • Hondromalacije patele
 • Traumatskih oštećenja zglobne hrskavice
 • Upale sluznih vreća
 • Rupture križnih ligamenata koljena
 • Plantarnog fascitiisa (petni trn – bol u donjem dijelu petne kosti)
 • Nakon operacije rekonstrukcije mišića rotatorne manžete ramena
 • U postoperativnom tijeku rehabilitacije nakon prijeloma, zahvata na hrskavici, meniskusima, ligamentima ili tetivama

PRP terapija ne smije se primjenjivati u slučaju malignih oboljenja, sistemskih bolesti krvi, infekcija, nestabilnog krvnog tlaka i sistemske kortikosteroidne terapije.

PODMAZIVANJE ZGLOBOVA HIJALURONSKOM KISELINOM – viskosuplementacija

Hijaluronska kiselina je polisaharid iz obitelji glikozaminoglikana i prirodno se nalazi u ljudskom tkivu kao što je hrskavica zgloba i sinovijalna tekućina koja oplakuje hrskavicu te joj daje karakterističnu viskoznost i elastičnost. Ova su svojstva od temeljne važnosti jer sinovija obavlja funkciju podmazivanja i ublažavanja udaraca u zdravim zglobovima te štiti hrskavicu, meniske i meka tkiva od mehaničkih oštećenja.

Hijaluronska kiselina prirodno se stvara u tijelu, a njena količina smanjuje se kod degenerativno promijenjenih zglobova kao prirodan proces starenja i kao posljedica traumatskih oštećenja zglobova, naročito kod sportaša. Time sinovijalna tekućina gubi i svojstvo viskoznosti kod podmazivanja zgloba što ugrožava prehranu hrskavice, funkciju zgloba i uzrokuje brojne simptome u smislu bolova, osjećaja ukočenosti, upala, škripanja i ograničavanja punog opsega pokreta.

Nadomještanje hijaluronske kiseline direktnom aplikacijom u zglob može usporiti proces starenja i oštećenja hrskavice tako da se vrate visoko elastična svojstva sinovijalne tekućine, zaglade neravnine hrskavice i smanji trenje.

Injekcije hijaluronske kiseline preporučuju se onim pacijentima koji imaju početne ili umjerene degenerativne promjene. U pravilu injekcije daju specijalisti po svim pravilima aseptičnog rada, a vrlo je važno ovo liječenje kombinirati s ostalim konzervativnim metodama, kao što su fizikalna terapija, umjerena fizička aktivnost, bicikl, reguliranje tjelesne težine, te upotreba lijekova protiv bolova.

Time se ublažava bol i poboljšava pokretljivost zgloba, smanjuje potreba za medikamentoznim liječenjem i svakodnevnim uzimanjem analgetika i antireumatika, te se za izvjesno vrijeme odgađa potreba za aktivnijim ortopedskim operacijskim liječenjem.

Dugoročno se značajno popravlja kvaliteta života, mobilnost i stupanj tjelesne aktivnosti u kojoj pacijenti sudjeluju bez bolova.

LIJEČENJE BLOKADAMA – ORTOPEDIJA

Blokade znače injekciju kortikosteroida ili kombinaciju kortikosteroida i lokalnog anestetika u zglob, u burzu ili u ovojnicu tetiva kako bi se smanjila bolnost i upala zgloba ili tetive.

Indikacije: bolno rame, osteoartritis koljena, bolni kuk, epikondilitis lakta, upale tetiva itd.

popularni tagovi: ortopedija – što obuhvaća ortopedija