DERMATOLOGIJA

je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem kože i njenih adneksa (mirisne žlijezde, žlijezde znojnice, žlijezde lojnice, mliječne žlijezde, dlake i nokti) te vidljivih sluznica.

Koža je najveći i najvidljiviji organ našeg tijela te ima cijeli niz značajnih funkcija, od kojih ističemo njenu zaštitnu ulogu od okolišnih utjecaja, ozljeda i infekcije.

MADEŽI

Madeže nalazimo na koži , s nekima se rodimo, a neke dobivamo tijekom života.

Koža kao najveći organ se mijenja što se očituje i na madežima. Rastu zajedno s nama, povećavaju se i mijenjaju boju, ali svaku naglu promjenu u izgledu madeža trebamo ozbiljno shvatiti.

Osobe koje imaju više od 50 madeža, koje su svijetle puti, u čijoj obitelji je bilo tumora kože, koje su jako izložene suncu i često dobiju opekline od sunca vrlo su ugrožene i zahtijevaju dermatološki pregled i dermatoskopiju.

Abeceda melanoma nam omogućava da prepoznamo signal s naše kože da se nešto s madežom dešava. Ova abeceda je jednostavna i navodi:

Asimetrija – madež koji ima neobičan i nepravilan oblik

Rubovi – rub madeža je nejasan i nepravilan

Boja – promjena boje u tamniju, svijetliju ili u više boja

Promjer – veći 6 milimetara

Elevacija ili uzdignuće – madež ili dio madeža koji je izdignut iznad razine kože

Feeling – osjećaj, subjektivni doživljaj svrbeža, boli i nelagode u madežu

dermatologija
Cjenik
CJENIK DERMATOLOGIJA I VENEROLOGIJA
Specijalistički pregled50€
Kontrolni specijalistički pregled30€
Konzultacija50€
Lokalna terapija- premazivanje podofilinom20€
Ekskohleacija klavusa20€
Otvaranje cista milija ( do 5)35€
Elektrokoagulacija-mala50€
Elektrokoagulacija- velika70€
Dermatoskopija – mala50€
Dermatoskopija – velika80€
Krioterapija (do 5 mjesta)50€
Krioterapija (6-10 mjesta)55€
Krioterapija (više od 10 mjesta)60€
Previjanje s hidrokoloidnom oblogom30€
Ekskohleacija moluski i kondiloma (1-4 kom)35€
Ekskohleacija moluski i kondiloma (5-15 kom)50€
Ekskohleacija moluski i kondiloma (više od 15 kom)60€
Emla 5%, Anesderm 5% (veća područja)15€

medicinska dermatologijaU otkrivanju sumnjivih madeža i tumora kože od velike je pomoći bezbolna dijagnostička metoda koja se naziva dermatoskopija ili dermoskopija koja uz pomoć uređaja koji se naziva dermatoskop povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo.

OPERATIVNO UKLANJANJE MADEŽA I TUMORA KOŽE

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji prilikom čega se madež izreže u cijelosti, stave šavovi i materijal šalje na PHD analizu koja ukazuje o kakovoj promjeni se radi.

Uklanjanje bradavica, fibroma, keratoza

Ovisno o veličini promjene, mjestu na kojem se nalazi metode koje se primjenjuju su krioterapija, ekskohleacija, aplanacija i dr. Uz primjenu lokalnih anestetika u kremi zahvat je bezbolan.

PREGLED, DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE VLASIŠTA, KOSE I NOKTIJU

Promjene na vlasištu vlo su česte i mogu biti prisutne u svakoj životnoj dobi.

Vrlo često su uzraženo različito perutanje, svrbež, ljuskanje kože vlasišta pa je potrebno utvrditi da li se radi o gljivičnoj upali, psorijazi, seboroičnom dermatitisu ili nekoj dugoj kožnoj bolesti.

Ispadanje kose može biti u pojedinim otocima ili zahvaćati pojedine dijelove vlasišta, pa je često potrebna detaljna obrada kako bi se otkrio uzrok.

Zadebljanje nokta, promjena boje, lomljivost znakovi su da nokat nije zdrav.
Vrlo često su gljivične infekcije uzrok ovoj pojavi. Ponavljane traume noktiju, uska obuća, slabija cirkulacija, intenzivne sportske aktivnosti mogu ostaviti trag na noktima.

Različita stanja u organizmu – od anemije, do hormonskih promjena i dijabetesa – također ostave svoj potpis na noktima. Stoga je potrebna mikološka obrada kojom se iz strugotina nokta nastoji otkriti gljivična infekcija i potrebna laboratorijska obrada.

ELEKTROKOAGULACIJA- otklanjanje fibroma i bradavice na koži

DERMATOLOGIJA I VENEROLOGIJA
DERMATOLOGIJA I VENEROLOGIJA

Fibrom je dobroćudna izraslina sastavljena od vlaknastog i vezivnog tkiva. Obično se pojavljuje kao mali mekani čvor, odnosno papula iznad razine kože, koja može biti veličine od nekoliko milimetara pa čak i do nekoliko centimetara.

Fibrom je uglavnom u boji kože no ponekad može biti i pigmentiran.

Najčešće vrste fibroma koje se pojavljuju su dermatofibromi i plantarni fibromi.

Još uvijek nije poznato zašto točno fibrom nastaje na tijelu, no pretpostavlja se da ga uzrokuje fibromatozna reakcija tijela na manju traumu, uraslu dlaku ili ubod insekta dok na nastanak plantarnog fibroma može utjecati i genetski faktor.

Kirurški postupak kod plantarnog fibroma se ne preporučuje jer zahtjeva vremenski dugo razdoblje oporavka i može dovesti do komplikacija koje mogu biti gore od samog fibroma.

Osim kirurškog zahvata fibromi se mogu ukloniti elektrokoagulacijom, aplanacijom i laserski. Postupci uglavnom nisu bolni, no ako je potrebno možete zatražiti liječnika lokalnu anesteziju u obliku kreme s lokalnim anestetikom ili injekcije.

Nakon uklanjanja, na mjestu na kojem je bio fibrom, ostaju kraste, koje je potrebno mazati lokalnim antibiotikom uz adekvatnu higijenu. Potrebno je izbjegavati fizičke napore poslije zahvata kako bi se maksimalno izbjeglo znojenje i kako bi rana uspješno zacijelila.

LIJEČENJE AKNI

Akne su vrlo čest problem. Mogu trajati od puberteta u većem ili manjem intenzitetu, ili se javiti tek u odrasloj dobi. Uz pregled u Poliklinici Lokrum moguće je napraviti komplenu laboratorijsku obradu i status spolnih hormona iz krvi. Uz liječenje provodimo i niz terapijskih medicinskih postupaka.

SKLEROTERAPIJA KAPILARA

Sklerozacija je postupak koji se u medicini koristi dugo godina za liječenje kapilara i vena. Pod njom se podrazumijeva ubrizaganje sklerozirajućeg lijeka iglom u kapilaru ili venu koji potiče upalu i kasnije njezino nestajanje.

Sam zahvat je bezbolan kod većine ljudi jer ubod ne boli, a ponekad se može osjetiti peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva. Ovisno o promjeru žile određuje se postotak sredstva za sklerozaciju i način sklerozacije.

Prosječnoje potrebno oko tri do pet tretmana da bi se kapilare i vene uklonile. Rezultati su vidljivi odmah kod manjih vena i kapilara dok je kod većih vena potrebno nekoliko tjedana za potpuni rezultat.

Osnovni preduvjet za zahvat je nošenje kompresivnih čarapa između tretmana i nakon tretmana u vremenskom razdoblju koji će odrediti liječnik. Stoga se sklerozacija radi u hladnije doba godine kada je ugodnije nositi elastične čarape ili kompresivni zavoj.

Nuspojave sklerozacije su vrlo rijetke, ali su moguće kao nastajanje crvenila ili pigmentacija na mjestu uboda. Tijekom sklerozacije se ne smije sunčati niti ići u solarij.

Na mjestu uboda može nastati i manja ranica koji cijeli kroz nekoliko mjeseci. Vrlo rijetko nastaju alergijske reakcije, a prije same sklerozacije važno upozoriti ako je bolesnik imao do sada bilo kakovu alergijsku reakciju ili neke od nuspojava tijekom prethodnih sklerozacija.

Kapilare koje su uspješno uklonjene sklerozacijom ne bi se trebale više vraćati, no kapilare i proširene vene liječe se cijeli život i potrebno je na vrijeme ih liječiti. Preporučuje se obratiti pažnju i ne zapustiti se.

popularni tagovi: dermatologija – medicinska dermatologija – dermatologija

Specijalistički pregledi djece i odraslih
Pregled vlasišta, kose, noktiju ( dijagnostika i liječenje )
Liječenje akni
Dijagnostika i liječenje spolnih bolesti
Lokalna terapija- premazivanje podofilinom
Ekskohleacija klavusa
Otvaranje cista milija
Elektrokoagulacija – otklanjanje fibroma i bradavica na koži
Dermatoskopija – detaljni pregled i analiza madeža
Krioterapija – tretmani otklanjanja bradavica
Ekskohleacija moluski i kondiloma
Emla 5%, Anesderm 5%
Piling kože
Hijaluronski dermalni fileri za bore
Botox aplikacija
Mezoterapija lica – obnova kože – ublažavanje bora i starenja, ublažavanje pigmentacijskih promjena, obnova stanica kože
Skleroterapija kapilara – uklanjanje proširenih kapilara na koži