Tamne mrlje na koži- hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija (tamne mrlje) čest je kožni problem s kojim se susreće velik broj ljudi.

Hiperpigmentacija se pojavljuje u obliku tamnih mrlje koje kožu čine neujednačenom.

Ljudi s tamnom kožom obično su više pogođeni znakovima hiperpigmentacije nego oni sa svijetlom jer je pigmentacija kože jača kod tamne kože.

Različiti oblici hiperpigmentacije:

1-STARAČKE PJEGE 
uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na dijelovima tijela koji su mu najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku. To su uglavnom mali, tamni dijelovi kože. 

2-MELAZMA
Poznata i kao kloazma, melazma je stanje u kojem se pojavljuju velika područja hiperpigmentacije najčešće na licu. 

3-POSTUPALNA PIGMENTACIJA
Postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija. Uglavnom se susreće kod pacijenata koji se liječe od akni, ali je također mogu izazvati kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i kemijskih piling.

Nakon akni često se može pojaviti postupalna hiperpigmentacija.
Postoje i drugi čimbenici koji uzrokuju pojavu tamnih mrlja na koži – madeži, ožiljci, strije, solarna ili aktinična keratoza i rak kože – ali oni se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije.

Ako vas zabrinjavaju postojeće tamne mrlje ili se javljaju nove mrlje koje izazivaju krvarenje, svrbež ili dolazi do promjene njihove veličine ili boje, odmah se obratite dermatologu.

Što uzrokuje hiperpigmentaciju?

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina. Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz čimbenika može utjecati na prekomjernu proizvodnju melanina ali su najvažniji: izlaganje suncu, genetika, hormonalni utjecaji te ozljede ili upale na koži.

Prekomjerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

Jednom kad tamne mrlje nastanu, izlaganje suncu može pogoršati stanje, a staračke pjege, melazma i postupalne hiperpigmentacijske mrlje mogu postati još tamnije.

Sunce potiče proizvodnju melanina i predstavlja glavni uzrok hiperpigmentacije.

Hormoni su glavni uzročnici posebne vrste hiperpigmentacije poznate kao melazma ili kloazma. Posebno je učestala kod žena i smatra se da nastaje kada ženski spolni hormoni estrogen i progesteron stimuliraju prekomjernu proizvodnju melanina nakon izlaganja kože suncu.

Hiperpigmentacija je također simptom nekih bolesti, primjerice, autoimunih bolesti i bolesti probavnog sustava, metaboličkih poremećaja i vitaminske deficijencije. 

Može se javiti i kao nuspojava na neke hormonske terapije, kemoterapije, primjene antibiotika, antimalarijskih lijekova, antiepileptika i drugih lijekova.

Kako mogu spriječiti pojavu hiperpigmentacije?

Zaštita od sunca je najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste spriječili hiperpigmentaciju. Važno je zapamtiti da sunčeve zrake utječu na kožu čak i tijekom oblačnih dana, stoga je bitno pružiti koži svakodnevnu zaštitu koja joj je potrebna.

Ograničeno izlaganje kože suncu smanjit će pojavu hiperpigmentacije. Pokušajte se držati izvan direktne sunčeve svjetlosti u vrijeme kada je sunce najintenzivnije, nosite zaštitnu odjeću, uključujući sunčane naočale i pokrivalo za glavu kad god je to moguće. Kada je koža izložena suncu nanesite i redovito obnavljajte proizvod za zaštitu od sunca s odgovarajućim SPF faktorom.

Kako mogu smanjiti postojeće pigmentacijske mrlje?

Premda je prevencija najbolja, nakon što se hiperpigmentacijske mrlje pojave posavjetujte se sa dermatologom radi određivanja najboljeg tretmana za Vas.