Hiperhidroza- pojačano znojenje

Određeni broj žena i muškaraca ima problema s pojačanim znojenjem ispod pazuha.

Hiperhidroza je česti poremećaj koji se očituje pojačanim znojenjem. Često je uzrokovana preosjetljivošću neurovegetativnog živčanog sustava koji nije pod našom kontrolom, a ponekad je povezana sa poremećajem hormona štitnajče ili spolnih hormona.

Hiperhidrozu pacijenti najčešće doživljavaju u vrlo važnim, ali stresnim situacijama te ju opisuju kao mokre kolutove ispod pazuha ili jako znojenje stopala ili dlanova što otežava društveni i poslovni život.

Dobne skupine koje su zahvaćene problemom su mladi adolescenti, poslovni mladi ljudi pa i zrelija populacija. Rijetki od njih nađu privremena rješenja u smislu lokalnih preparata koji djeluju kao antiperspiranti. Rezultati su skromni i nisu zadovoljavajući kod većine pacijenata. Druga mogućnost je iontoforeza koja ima svoje djelovanje, ali su tretmani zahtjevni jer se izvode često – po tri puta tjedno, a sa prestankom terapije prvotni problem se ubrzo vrati.

Hiperhidrozu češće imaju žene nego muškarci.

Posljednjih godina botox  se pokazao vrlo učinkovit u sprječevanju pretjeranog znojenja. Botox terapija protiv znojenja preporučuje se osobama koje zbog prekomjerenog znojenja.

Botox je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum. Danas se koristi u estetskoj medicini (u tretmanima protiv bora na licu i čelu) jer blokira rad mišića koji su odgovorni za mimiku licu te time i pojavu bora na licu. Botox je u svakom slučaju siguran tretman i minimalno bolan.

Kako djeluje botox?

Botox smanjuje rad žlijezda znojnica, na način da blokira acetil kolin koji potiče znojenje. Botox se aplicira putem sitnih iglica u područje pazuha. Tretman nije štetan i nema utjecaja na zdravlje te se možete odmah po završetku tretmana vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Koliko dugo traje efekt botoxa?

Učinak botoxa protiv znojenja traje u pravilu od 3 do 6 mjeseci. Efekt počinje za 7 do 15 dana, tijekom tog perioda nije potrebno trošiti nikakva sredstva protiv znojenja. Nakon tretmana moguće je manje znojenje, ali ni približno kao prije tretmana. U izrazito malom postotku, nekim osobama tretman ne pomaže u dovoljnoj mjeri te su potrebne druge metode.